KO Mpisi

Abans d’explicar què és l’Mpisi Village crec que està bé que us situem explicant què és exactament un village…
Aquí a Zimbabwe igual que en altres països africans la societat de les zones rurals s’organitza per villages on, normalment, hi viu una sola familia incloent avis, pares, germans, fills, etc.. Aquests es distribueixen per àrees no definides políticament al llarg de les províncies.
Entre els village no existeix la moneda, és a dir, funcionen a través d’intercanvis i a més, a diferencie de les arees urbanes, no existeix cap mena d'impost. Dins de cada área hi ha un “chief”, un cap, que és qui imparteix justicia, medicina i soluciona els conflictes.

Els villages están formats per “huts”, són com unes cabanes amb parets fetes de terra barrejada amb herba seca i aigua. La coberta, molt transpirable, està feta d’elephant grass seca, què és un recurs molt a l’abast després de l’època de pluges i que alhora fa el sostre molt impermeable. El terra es tot llis format per capes d’una barreja de terra amb fems i aigua de la qual resulta una argila que deixa el sòl llis. Aquest conjunt de materials i la seva disposició fa que l’interior sigui molt fresc.

Així doncs els village es troben formats per varis “huts” , depenent del nombre de membres que hi hagi a la familia on hi dormen i en tots hi ha un destinat només al que seria la cuina i menjador, el lloc de trobades per a celebracions i funerals. La majoria dels que hem vist també tenen tancats per al bestiar , tot i que, ara que manca el menjar durant l’època seca el bestiar es mou lliure per les zones rurals i al voltant de les carreteres.

Ara que sabeu què és un village, us presentaré KO Mpisi Village, que traduit al català seria com “Cal Mpisi”. I ara bé, qui és Mpisi? Doncs Mpisi Ndolvu és el chief de l’àrea de Monde, pertanyent a la provincia de Matabeleland North. Es tracta d'un home acollidor, ple d'energia i experiència.

La seva implicació al projecte prové de la seva amistat amb José Luis i Maria, i la motivació que li genera l’objectiu de la seva fundació. Gràcies a aquest interès els hi va cedir una parcel·la per a desenvolupar les primeres etapes del projecte, amb la intenció de que en un futur es pugui instal·lar allà també una escola de formació agrària per a la gent de les zones rurals properes.

Com no ha pogut arribar el sistema de reg a aquesta parcel·la bans que nosaltres, l’Mpisi ens ha oferit una parcel·la dins els seu propi village per fer una part del nostre projecte i per tant, l’oportunitat de conviure amb ell i la seva família alguns dies de la nostra estada a Zimbabwe.

Un parell de hats de KO Mpisi


Més endavant us anirem explicant alguna de les nostres experiències!


2 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Quina passada noies!! De ben segur que aprendreu moltíssim en aquesta gran aventura...no deixeu de gaudir-la ni un moment!
    Des de la Índia o des de Catalunya, us anirem seguint.
    Ànims, forces i un parell d'abraçades!!

    ResponElimina