divendres, 23 de setembre de 2016

Primeres impresions

Asseguts al menjador de casa de la Maria i el José Luís ens comencem a sentir enginyers. Repassem informes de l'Anna i l'Aurora, plantegem estratègies, llegim articles científics de tècniques que ens puguin servir aquí, ens instal·lem, aprenem a defensar-nos dels mosquits! NON STOP!

No tot és feina. Tenim temps per estirar-nos a la hamaca del jardí sota les acàcies i llegir una estoneta llibres de grans viatges com Ébano de Kapuscinsky; passegem per la zona, vivim molt aprop d'un parc natural; parlem amb els guies que viuen uns dies a casa, ens expliquen batalletes i coses per veure, ens parlen de les ciutats africanes, com son i que s'hi respira, també de grans safaris, a més a més, un d'ells ens ha parlat d'un arbre amb moltes propietats nutricionals i medicinals, el moringa, investigarem sobre ell. Prenem alguna birreta com la black label o la Zambezi, al Shoes strings, o "shoes" com li diuen aquí, coneixent la que serà la nostra casa els propers quatre mesos!

Parlem amb nadius, que anem coneixent i ens oferim per a ajudar, en Brighton, un treballador del Lola's el restaurant de la Maria, el José Luís i l'Elena, vol començar una petita granja de broilers (pollastres per a carn) a casa seva, intentarem ajudar-lo! 

Hem visitat dos mercats al barri de Chinotimba. Comisa Market, on trobem roba, productes electrònics, USBs, smartphones, sabates, altaveus, sabó i un petit restaurant on es pot dinar per un dòlar. El segon és l'Old Market on hem comprat una eixada i hortalises.

Hi ha qui vol fotos a l'Old Market.
Pero la norma és ensenyar-la a les models.
El sabio chatarreroTambé hem visitat un planteraire local on hem comprat una maduixera i un romaní per 2$, molt espavilat, amb flors per atraure pol·linitzadora. La Maria ens va portar dijous a un proto-garden que ha muntat un senyor de Harare Mr. Cooper amb el seu soci, Patrick, tenen un sistema hidropònic i tot per a cultivar hortalisses i vendre verdures a restaurants!

Marcos amb el planteraire local

Associació de cultius habitual
Hem vist les catarates Victoria!!! ESPECTACULAR! I ara al setembre no porten gaire aigua... El cabal decreix fins a l'inici de les primeres pluges, cap a mitjans de novembre. Un salt de 108 metres del cabalós riu Zambeze, que fa recordar la fragilitat humana, com de petites i petits som.

Postal típca. Falls + rainbow.
Per cert! Bevem aigua del Zambeze, el mateix que alimenta les Victoria Falls... La Maria diu que és tan bona que rejovenirem i que fins i tot millorarà els nostres cabells! Amb les melenes que portem els dos, ja pot estar bé! Aquesta aigua de camí al nostre got, passa dos filtres, primer un de natural, la sorra roja del Kalahari i desprès una potabilitzadora, que segurament, ni cal... En bevem tot el dia, els 35 ºC sumats al 4% d'humitat ambient al mig dia, ens fan sentir com si ens assequéssim per dins!

La terra és sorra roja que penetra per tots els porus, tenyeix les tovalloles de vermell i deixa l'habitació... Treballar-la és un plaer i quan comencem a aportar matèria orgànica segur que es torna més agraïda (hi ha una foto d'una calicata més abaix).

També hem començat a preparar l'hort de casa, que serà de dimensions similars a un hort de l'ESAB (11x6). Ens servirà per fer petites proves de planter, hem instal·lat una compostadora per a aportar diferents tipus de matèria orgànica al sòl.

Hem de ser capaços d'entre moltes coses i d'aportar alguna idea, tot un repte! Però tothom està disposat a ajudar-nos i a respondre les nostres preguntes!

¡Qualsevol cosa, ens escriviu! ¡Ja veieu que estem bé!

¡Poca agua!
Sentados en el comedor de casa de María y José Luís empezamos a sentirnos ingenieros. Repasamos informes de Anna i Aurora, planteamos nuevas estrategias, leemos artículos científicos que hablan de técnicas que puedan servirnos aquí, nos instalamos, aprendemos a defendernos de los mosquitos ¡NON STOP!

No todo es trabajar. Tenemos tiempo de disfrutar de la hamaca, tumbados bajo las acacias del jardín, para leer libros de grandes viajeros como Kapuscinsky, hablamos con lxs guías que pasan aquí unos días, nos explican batallitas y cosas para ver, nos hablan de las ciudades africanas y de grandes safaris. Además uno de ellos, nos ha hablado de un árbol, la moringa y hoy mismo ya hemos podido conseguir semillas directamente desde el árbol, en el barrio de Mukosana. Vivimos muy cerca de un parque natural donde vamos a dar paseos con Coco, Fiona y Faia, los perros de María, José Luís y Elena.

Hablamos con nativos que vamos conociendo y nos ofrecemos para ayudar, Brighton, un trabajador del Lola’s, el restaurante de María, José Luís y Elena, quiere montar una granja de broilers, pollo para carne, en su casa ¡Veremos cómo podemos ayudarle!

Hemos visitado dos mercados en el barrio de Chinotimba, Comisa market, donde hay desde ropa hasta altavoces, USBs, smartphones incluso un pequeño restaurante donde comer por un dólar. Hemos comprado una azada y hortalizas en el Old market en Chinotimba.

También hemos visitado un señor que hace plantel donde hemos comprado un romero y un fresal, por 2$ y también un señor de Harare que con su socio de aquí han montado un proto-garden con un sistema hidropónico y todo, con el que cultivan hortalizas que vende a restaurantes.

¡¡Hemos visto las cataratas Victoria!!! ¡¡¡ESPECTACULAR!!!! Y eso que ahora en setiembre no llevan demasiada agua… El caudal desciende hasta la llegada de las primeras lluvias, hacia mediados de noviembre. Un salto de 108 metros del caudaloso Zambeze que hace recordar la fragilidad humana y cuan diminutos somos. A su orilla se aloja el baobab más grande del cono sur de África!

Aquí, a los pies del pequeño baobab

¡Por cierto! Bebemos agua del Zambeze, el mismo que alimenta las cataratas. La María dice que es tan buena que rejuveneceremos, que incluso ¡Nos mejorará el pelo! Con las melenas que llevamos los dos, puede estar bien… Esta agua de camino hacia nuestro vaso pasa dos filtros naturales, primero la arena roja del Kalahari i después una potabilizadora, que quizás ni hace falta… Bebemos todo el día, los 35ºC sumados al 4% de humedad nos hace sentir como si nos secáramos por dentro.

Una arena, la del Kalahari, roja que penetra por todos los poros, tiñe las toallas y las camisetas de rojo y deja la habitación…
Calicata casera
También hemos comenzado a preparar el huerto de casa que nos servirá para hacer pruebas de plantel, con diferentes substratos, las conclusiones intentaremos trasladarlas a los villages.

Tenemos que ser capaces de entender muchas cosas y de aportar alguna idea a la vez ¡Todo un reto! Pero todo el mundo está dispuesto a ayudarnos con nuestras dudas y preguntas.

¡Cualquier cosa, escribirnos por aquí! ¡Iremos escribiendo!